Τα άρθρα της ATLANTIS Engineering

Total Productive Maintenance (Μέρος Πρώτο)

Total Productive Maintenance

 

To Total Productive Maintenance (TPM) είναι σαν το ουίσκι. Όσο πιο πολύ περνάν τα χρόνια από τη δημιουργία του ως μεθοδολογία, τόσο πιο αποτελεσματικό γίνεται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.


Πριν όμως δούμε την εξέλιξη του TPM στην πορεία του χρόνου, καλό είναι να κατανοήσουμε τη βασική φιλοσοφία του, στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ο άνθρωπος. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων των εργαζομένων, αποτελεί τη βάση για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του παραγωγικού εξοπλισμού μέσω της οποίας θα επιτευχθούν οι εταιρικοί στόχοι.

 

Η φιλοσοφία του TPM

Το TPM ήρθε ως φυσική εξέλιξη των μοντέλων συντήρησης που εφαρμόζονται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αρχικά για την υποστήριξη της βιομηχανικής παραγωγή, οργανώθηκαν τα πρώτα τμήματα συντήρησης (Maintenance – M) με κύριο αντικείμενο την αποκατάσταση των προβλημάτων-βλαβών του παραγωγικού εξοπλισμού. Από τη δεκαετία του 50’ η προληπτική συντήρηση (Preventive Maintenance –PM) ήρθε να προσφέρει τις πρώτες απαντήσεις στην ανάγκη για μείωση του κόστους συντήρησης. Το TPM αναπτύχθηκε θεωρικά στη δεκαετία του 70, προσφέροντας μια ολιστική προσέγγιση της συντήρησης, εξού και η προσθήκη του γράμματος (Τ) στην αρχή του ακρωνυμίου του.

  • Ο όρος Total (Ολική) σηματοδοτεί τη βασική προϋπόθεση του ΤΡΜ για την συμμετοχή όλων στην κοινή εταιρική προσπάθεια. Διοίκησης και εργαζομένων, συντηρητών και χειριστών, ανδρών και γυναικών, ανοίγοντας τον κύκλο μέχρι τα όρια των πελατών και των προμηθευτών. Όλοι έχουν ρόλο, γιατί όλοι έχουν μικρές ή μεγαλύτερες ικανότητες.
  • Productive (Παραγωγική), διότι δίνεται έμφαση στο αποτέλεσμα και τον βαθμό ανταπόδοσης των ενεργειών κάθε εργαζόμενου. Με εργαλείο την εστιασμένη βελτίωση και την εξάλειψη των απωλειών επιτυγχάνεται η αύξηση του ΟΕΕ, το Vertical Start-up και η επιμήκυνση του χρόνου ζωής (Life Cycle) των μηχανών.
  • Maintenance (Συντήρηση), διότι η συντήρηση είναι η αφετηρία των ενεργειών του TPM, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και ολόκληρης της κοινωνίας.

H διαρκής εξέλιξη του ΤΡΜ το έχει οδηγήσει σήμερα να «σπάει» τα όρια της παραγωγής και να «εξάγει» την φιλοσοφία του Focus Improvement σε όλη την εταιρία, μέσα από μία λογική διατμηματικής συνεργασίας. Ξεκινώντας αρχικά από τα τμήματα Logistic και πωλήσεων, επεκτείνεται στα τμήματα R&D και προμηθειών για να αγκαλιάσει εντέλει το Management της εταιρίας. Έτσι σήμερα σε πολλές εταιρίες παραφράζεται το ακρονύμιο του ΤΡΜ σε Total Perfect Management.

 

Στόχος του ΤΡΜ

Τι είναι όμως αυτό που έχει κάνει τόσο ευρεία την αποδοχή αυτής της μεθοδολογίας; Μα φυσικά τα εντυπωσιακά πρακτικά αποτελέσματα που έχουν επιτύχει όσες εταιρίες το ενσωμάτωσαν στην εταιρική τους στρατηγική.

Ο θεωρητικός στόχος των «Μηδέν Βλαβών» συνοδεύεται από πρακτική μείωσή των βλαβών έως και 99%. Ο όρος «σοβαρό ατύχημα» συγκαταλέγεται στις άγνωστες λέξεις κατά τη φάση της ωρίμανση του ΤΡΜ. Τα αποθέματα των ανταλλακτικών μειώνονται έως 50% αυξάνοντας ταυτόχρονα το βαθμό εξυπηρέτησης της αποθήκης, ενώ το κόστος συντήρησης σταδιακά μειώνεται στα επίπεδα του 30%.

Το μεγαλύτερο όμως όφελος που αποκομίζει μία εταιρία είναι η σταδιακή αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας του προσωπικού της, πάνω στην οποία βασίζει την διατήρηση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει.

 

Εφαρμογή του TPM στις ελληνικές βιομηχανίες

Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια το ΤΡΜ θεωρούταν ως μία μεθοδολογία που απευθύνοντας μόνο σε πειθαρχημένους λαούς, και σε ισχυρά αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι η μικρή βιομηχανική εμπειρία και το μεσογειακό ταπεραμέντο δεν θα επέτρεπαν ποτέ στον έλληνα εργαζόμενο να λειτουργήσει μέσα στο δομημένο πλαίσιο του ΤΡΜ. Η ζωή όμως ήρθε να διαψεύσει όλες αυτές τις προκαταλήψεις.

Με πρωτοπόρο την ΕΛΑΪΣ ήδη πολλές βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα έχουν αγκαλιάσει το ΤΡΜ, όπως ηΑθηναϊκή Ζυθοποιία, η Bic Violex, ο όμιλος Μαϊλλη, η BSH κα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από το 2014 λειτουργεί και στην Ελλάδα το πρώτο TPM Club που μέσα από δομημένες συναντήσεις έχει αποτελέσει το βήμα ανταλλαγής καλών πρακτικών μεταξύ των στελέχών των παραπάνω επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως το ΤΡΜ Club επιχειρεί να κινητοποιήσει κάθε ελληνική εταιρία που επιθυμεί να βηματίσει στο δρόμο του World Class Manufacturing.

Κλείνοντας την πρώτη εισαγωγική αρθρογραφία πάνω σε ένα ευρύ θέμα πρέπει να επισημανθεί ότι το TPM είναι μία διαδρομή που καλείται η κάθε επιχείρηση να αποφασίσει το βηματισμό με τον οποίον θα την ακολουθήσει, λαμβάνοντας υπόψη της τους στόχους που θέλει να πετύχει αλλά και τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει. Σε κάθε περίπωση όμως τα τρία έτη αποτελούν σίγουρα ένα ορόσημο για το πρώτο κύκλο εφαρμογής του TPM.

Στα επόμενα άρθρα θα επιχειρηθεί ανάλυση των πυλώνων TPM καθώς και των δημοφιλέστερων εργαλείων που χρησιμοποιούνται.

Δείτε το εισαγωγικό βίντεο για την μεθοδολογία απο εδώ:

Αν θα θέλατε να εφαρμόσετε κι εσείς την μεθοδολογία του TPM στην εταιρία σας,μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους ειδικούς στο ΤΡΜ, στέλνοντας email στο [email protected] ή καλώντας στο 2310 233.266.

Γιώργος Κ. Ευφραιμίδης
Γενικός Διευθυντής ATLANTIS Engineering
Πρόεδρος Hellenic Maintenance Society

admin

admin

Σχετικά Άρθρα

Ακολουθήστε μας

Ενημερωθείτε πρώτος για τα νέα άρθρα μας